De cati prieteni ai nevoie?

Imagineaza-ti un cerc. Un cerc mic, desenat cu creta pe asfalt. Este cam de marimea cercului de la capatul sotronului. Acum aseaza-te in el. Da, da, acolo, pe asfalt. Te rog sa stai jos fiindca mai avem de desenat.
Bun. Te-ai asezat comod? Sa continuam. Gandeste-te la doi sau trei dintre cei mai apropiati prieteni pe care ii ai. Ii vezi? Le vezi figurile? Iti poti imagina ce ar spune daca te-ar vedea pe jos, pe asfalt, intr-un cerc de creta? Bine. Acum roaga-i pe prietenii tai sa te ajute si sa se aseze la distante egale unul de celalalt, pe linia cercului. Daca vrei, poti sa si vorbesti putin cu ei. Nu prea mult, insa, pentru ca trebuie sa continuam.
Cu puterea magica pe care ne-o da povestea, o sa mai trasam un cerc. Un cerc ceva mai larg. Un cerc care sa va cuprinda pe toti patru (sau trei). Acum o sa te rog sa-ti mai aduci niste prieteni. De data asta, nu e nevoie sa fie prieteni foarte apropiati. Pe cercul doi o sa asezam oameni carora nu le-ai spune cel mai mare secret al tau. Sa fie cam… zece. Poti sa gasesti zece oameni pe care sa-i poti numi prieteni, dar carora sa nu vrei sa le spui cel mai mare secret? Cred ca da. Pana aici, suntem in grafic (pun intended).
Cercul urmator? Stiu ca nu te mira intrebarea mea. Ai ghicit ca atunci cand am inceput povestea voiam sa iti propun sa desenezi mai multe cercuri. Deci, cercul urmator? Nici nu mai e nevoie sa il desenam. O sa aducem, ca prin farmec, treizeci de cunostinte de-ale tale si o sa le obligam (nu e sigur ca ar fi de acord daca doar le-am ruga) sa se aseze in cerc in jurul vostru.
Ti-a fost cumva mai dificil sa gasesti 30 de persoane care sa formeze cercul trei (daca nu ai renuntat pur si simplu la exercitiu, caz in care, tz,tz, tz, cititor neserios ce esti!)?
Robin Dunbar, profesor la Oxford (si nu numai, dar de ce sa-ti stric placerea de a cauta chiar tu?), a descoperit ca suntem programati genetic sa avem astfel de cercuri de prieteni, organizate chiar asa cum am vazut impreuna mai sus. Cercul oamenilor foarte apropiati este destul de restrans, format din doi, trei prieteni buni s.a.m.d. Si ce daca? Ei bine, se pare ca, neurologic vorbind, creierul uman poate sa mentina legatura cu aproximativ 150 de oameni. Ceea ce, sa recunoastem, pune sub semnul indoielii profilurile de Facebook care afiseaza mai mult de 200 de prieteni. 😀
Despre numarul lui Dunbar, despre motivul pentru care Shakespeare a fost genial, despre ras si monogamie puteti citi in “De cati prieteni ai nevoie?”, a lui Robin Dunbar. Cartea a aparut la Editura Litera, in colectia IQ230. Enjoy!

5 Comments

 1. Anonim

  Sincer nu inteleg scopul cartii, nici de ce as citi eu aceasta carte. Daca eu pot avea 2000 de prieteni, bravo mie. Daca simt ca imi dauneaza numarul, ii reduc. Nu e nici o filosofie, nici nu merita aprofundata problema.

  Toata discutia asta imi suna mie a invidie. Unii care au poate 100 de prieteni pe Facebook ii invidiaza pe altii care au cateva mii. Si atunci se pun sa demonstreze ca de fapt aia cateva mii nu sint prieteni adevarati. Sau nu stiu ce sa demonstreze.

 2. Sunt absolut convinsa ca profesorul Dunbar si echipa lui sunt atat de invidiosi pe oamenii cu mai mult decat 100 de prieteni pe Facebook, Twitter, Flickr, MySpace, in viata de zi cu zi si asa mai departe, incat s-au decis la un moment dat sa piarda timp si sa cheltuiasca bani cercetand problema. Chiar incep sa cred ca asta a fost principalul motiv care i-a determinat pe invidiosii astia sa studieze psihologia evolutionista. Clar, ai dreptate. 😉 Mi-e rusine pentru ei!

  Se poate, oricum, ca eu sa fi facut un deserviciu cartii prezentand-o intr-un spatiu atat de public cum este acest blog. Imi cer scuze (nu ca ar conta), profesorului si echipei sale.

 3. Buna, Zambet Mic, si bine ai venit pe blog! Multumesc pentru comentariu. Intr-adevar, si eu cred ca numarul prietenilor nu e atat de important cum e calitatea lor.

  Pe de alta parte, probabil ca aprecierea asta tine mult de preferintele si personalitatea fiecaruia. Cred ca, pentru cineva care iubeste sa fie in centrul atentiei si care are nevoie de confirmari si aprecieri permanente, un numar mai mare de prieteni e ceva mai important.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.