De unde stii ca tu esti tu?

Ai observat vreodata ce reactie are un copil foarte mic atunci cand e asezat in fata unei oglinzi? La inceput crede ca e vorba despre un alt bebelus. Dupa o vreme (pe la un an si un pic), se intimideaza si se fereste de “celalalt copil”. In sfarsit, dupa aproape doi ani de la nastere intelege ca e vorba de imaginea proprie. Stie ca el e cel din oglinda. In experimentul deja clasic din 1972, pe care il poti incerca si tu cu bebelusul tau, Beulah Amsterdam le-a manjit nasul cu ruj micutilor participanti si a observat ce fac. Atunci cand, in loc sa atinga oglinda, au dus manuta la locul murdar sau au incercat sa stearga urma de ruj, experimentatorul a considerat ca acestia s-au recunoscut pe sine in imaginea reflectata. 

Marcheaza varsta de doi ani inceputul lui “eu”? Este propria imagine baza a ceea ce ne defineste ca indivizi in propriile minti?

De unde stii ca tu esti tu? Ti-au spus altii sau te-ai nascut asa?

Primatele par a avea, si ele, capacitatea de a-si imagina ce gandeste un alt individ. Sa fie acesta un semn al unei trasaturi ereditare datorata selectiei naturale? Cel mai probabil, da. In ciuda faptului ca primatele pot gandi in termeni de “daca eu fac asta, atunci un altul ar putea gandi/face asta”, ele nu ajung mai departe de atat, oricat de mult s-ar stradui cercetatorii si pasionatii de studiul comportamentului animalelor. Ceea ce inseamna ca indiferent de conditionare (a se citi “presiunea exercitata de mediu”), ele nu isi pot depasi potentialul inscris in gene. Si, sigur, a gandi despre ceilalti nu inseamna ca pot reflecta la existenta unui “eu”, avand, astfel, constiinta de sine.

Din acest punct de vedere, nivelul mintal al primatelor este similar cu acela al unui copil de cinci ani si se numeste intentionalitate de ordin doi. Si ce daca? Ei bine, majoritatea oamenilor pot ajunge sa gandeasca la un nivel de intentionalitate mult mai mare, respectiv cinci. Asta ca sa intelegeti cat suntem de speciali. Si, pentru ca sunt sigura ca e nevoie, iata un exemplu:

Eu presupun [1] ca tu crezi [2] ca eu vreau [3] ca tu sa crezi [4] ca eu intentionez… [5]. ~ Robin Dunbar in “De cati prieteni ai nevoie”, despre care poti citi detalii aici.

To be continued…

Photo by Sandor Weisz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.