Halloween post-factum

Daca nu sunteti foarte ocupati cu recuperarea dupa petrecerea de Halloween, poate vreti sa aflati cateva lucruri cu adevarat infricosatoare (sau, din alta perspectiva, amuzante si interesante) despre psihicul uman. Astazi, fun fact nr. 1072, despre memorie si amintirile false. Keep on reading…

A-ti aminti presupune a reconstrui. Poate ca nu e cea mai placuta veste, dar studiile arata ca amintirile sunt compuse din multe fragmente mici de imagine si cuvant – cam ca si cum ai vedea secvente dintr-un film – pe care, atunci cand le aducem in constiinta, le legam, dandu-le un sens comun. Dar este acest sens acelasi cu cel initial? Pare-se ca nu.

Intr-un studiu longitudinal (adica desfasurat pe o perioada mai lunga de timp) inceput in 1962 si incheiat 34 de ani mai tarziu, Daniel Offer si colegii sai au intrebat 73 de tineri ce parere au despre probleme de religie, sexualitate, disciplina s.a.m.d. In 1995, aceiasi “tineri” au fost intrebati ce isi aminteau despre propriile pareri din adolescenta. Surpriza? Participantii nu au dat raspunsuri semnificativ mai bune decat daca le-ar fi dat la intamplare. Adica, mai pe romaneste, habar n-aveau ce gadisera in adolescenta. 

Ceea ce inseamna ca, lo and behold, nu tot ce ne amintim e adevarat. Ba mai mult, foarte mica parte din ceea ce ne amintim e fidel realitatii. In general, amintirile sunt o compozitie personala, influentata nu doar de realitate, ci si de preferintele, starea de spirit si credintele actuale.

Practic, amintirile ni se modifica pentru a mentine impresia ca avem un eu coerent si stabil, pentru a combate disonanta cognitiva intre cine credem ca suntem si cine s-ar putea sa fi fost la un moment dat. Ele se adapteaza imaginii pe care o avem despre sine in momentul in care ne amintim. In unele cazuri se ajunge pana la crearea unor amintiri total desprinse de realitate – o identitate diferita sau intamplari “traumatizante” care nu au avut loc niciodata.

Sper ca v-a placut si va astept si data viitoare!
Photo by lptflickr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.