Filme online, jocuri, Facebook, psihologie pozitiva

Bine v-am regasit! Astazi vorbim despre o particica din ceea ce inseamna sa fii fericit. Si, pentru ca e bine sa imparti planurile mari in planuri pe termen mediu si obiective usor de atins (credeti-ma, am cercetat problema), va propun sa incepem cu sentimentul de multumire.

Haideti sa ne gandim impreuna la ultimul moment in care ati fost multumiti. Pentru ca nu va cunosc prea bine, o sa enumar cateva posibilitati, iar voi o sa le alegeti pe cele care vi se aplica. Pe locuri, fiti gata… Incepem !

Poate ca ai fost promovat la serviciu sau, dimpotriva, ai decis sa incepi o afacere numai a ta…

Poate ca ai vazut un film (online) care te-a bucurat…
Poate ca ai un copil frumos si destept, care iti da motive sa te simti mandru…
Poate ca ai avut o conversatie placuta cu unul dintre prietenii tai de pe Facebook…

Poate ca partenera ta ti-a facut cadou gadget-ul ala pe care ti-l doreai de mult…
Poate ca ai un joc nou (Wii, anyone?), care iti place foarte mult…
Poate ca iubitul tau nu a uitat sa-ti aduca flori asa, fara niciun motiv…

Esti liber/a sa continui lista. Ba chiar ti-as propune sa o completezi in fiecare zi cate putin, pentru ca multumirea poate fi si cultivata, nu numai spontana. Trebuie sa ai grija sa nu scrii foarte mult (cam trei lucruri sunt suficiente) si sa nu uiti sa notezi data fiecarei completari. Poti sa scrii lista pe orice. Nici macar nu e nevoie sa fie o singura pagina. Unii prefera sa foloseasca post-it-uri!

Momentul cel mai potrivit este seara, inainte de culcare. Si, ca sa nu fie foarte complicat, cel mai bine e sa notezi cate trei lucruri bune care s-au petrecut peste zi. Pot sa fie lucruri foarte, foarte importante (“am luat o nota mare la examenul ala dificil”) sau foarte, foarte mici (“a iesit soarele”). Indiferent ce lucruri bune alegi, nu uita sa notezi si motivele pentru care ele s-au intamplat. Poti sa scrii fraze intregi sau numai un singur cuvant. Lista e pentru tine si numai tu ai nevoie sa stii ce inseamna ea.

Noteaza-ti, timp de cel putin o saptamana, cate trei lucruri bune care s-au petrecut in fiecare zi. Cu cat dedici mai mult timp si mai multa atentie acestui exercitiu, cu atat va creste starea ta de bine, de multumire. In plus, simptomele depresive se amelioreaza. Pare banal, nu-i asa? Dar te-ai gandit pana acum la asta?
Va provoc sa incercati si sa-mi povestiti experienta voastra cu exercitiul* asta!

*Exercitiu preluat dupa Seligman, Steen, Park & Peterson, 2005.

Photo by Mait Jüriado

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.