Deseneaza-mi o harta (a iubirii)

“Partenerii cu nivel inalt de inteligenta emotionala se cunosc foarte bine.

Ei stiu ce scopuri are celalat, de ce se teme si ce spera.” ~ John Gottman

Ce ar face iubitul tau cu banii, daca ar castiga la loto? Care sunt valorile partenerei tale? Cine e ruda preferata a sotului tau?

Daca si tu faci parte dintr-un cuplu in care astfel de intrebari raman fara raspuns, ar putea sa-ti foloseasca sa stii cate ceva despre ideile unui cunoscut psiholog american.

John Gottman si sotia sa, Julie, studiaza de multi ani relatiile de cuplu. El sustine ca poate spune dupa numai cinci minute ce cuplu va rezista in timp, si asta cu o acuratete de 91%, ghidandu-se dupa cateva reguli simple (si dupa rezultatele mai multor ani de cercetari. Dar pe cine sa intereseze asta?). Desi nu toti colegii lui sunt de acord ca o astfel de predictie poate fi facuta, metoda sa are suficient de mult succes.

Deci, care e secretul? Se pare ca prietenia, tradusa in cunoasterea intima a celuilalt. Partenerii care isi impartasesc dorintele, sperantele si temerile sunt aceia ale caror cupluri sunt cele mai puternice. Chiar daca nu intotdeauna potrivirea e perfecta, e important sa iti cunosti partenerul si sa stii care sunt coordonatele lumii sale.

Gottman vorbeste despre acest fel de cunoastere si intimitate ca fiind o harta a iubirii. Cu cat ea e mai amanuntita, cu atat cresc sansele cuplului vostru. Si pentru ca stiu ca si voua, ca si mie, de altfel, va plac lucrurile practice, aveti mai jos un joc pe care il puteti juca in cuplu pentru a va construi sau intari harta intimitatii.

Raspundeti impreuna (dar pe rand si unul despre celalalt) la intrebarile de mai jos:
1. Unde m-am nascut?

2. Care e slujba mea ideala?

3. Ce imi place sa mananc?

4. Cine era prietenul meu cel mai bun, in copilarie?

5. Ce ma intristeaza cel mai tare?

6. Care e sportul meu preferat?

7. Care a fost momentul meu cel mai jenant?

8. In ce moment al zilei imi place sa fac dragoste?

9. Care e visul meu cel mai mare?

10. De ce ma tem cel mai mult?

Pentru cei pasionati de tehnologie, app-ul pentru iPhone poate fi descarcat de aici. Pentru ambitiosi, cartea de unde este preluat exercitiul (care are 60 de intrebari in total) poate fi cumparata de aici.

Photo by David Lin

2 Comments

  1. Pingback: Critică-mă o dată, fii curios de cinci ori - Andreea Radu psiholog

  2. Pingback: Pe scurt despre relaţia de cuplu şi suferinţă - Andreea Radu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.