Pastila dorintei si butonul satisfactiei feminine

“Viagra actioneaza asupra arterelor. Ea provoaca schimbari care permit penisului sa se ridice. Insa un medicament care sa provoace dorinta femeilor ar fi cu totul diferit. El ar modifica functionarea regiunilor primare, executive ale creierului. Ar ajunge la psihic.”

Asta e fraza care m-a facut sa ridic o spranceana si sa ma intreb daca nu cumva mergem cam departe cu asteptarile de la niste pastile. Luati in considerare faptul ca stiinta medicala nu poate, inca, trata simptomele depresiei fara sa afecteze si alte arii ale functionarii (ceea ce nu inseamna ca antidepresivele nu sunt eficiente in unele cazuri sau ca exista alte solutii mai bune. Vreau doar sa va atrag atentia asupra nivelului de precizie la care s-a ajuns in crearea unora dintre cele mai folosite medicamente psihiatrice).

Articolul din care am citat inainte de pauza e aici. Datele unuia dintre studiile clinice legate de medicamentul asta pot fi gasite aici (daca sunteti ambitiosi).

Pe scurt, in articolul respectiv e vorba despre una dintre incercarile de a reaprinde lumanarica dorintei in cuplurile care sunt monogame de mai mult timp. Unele femei nu mai vor sex cu sotul sau partenerul/partenera (si in cuplurile de lesbiene se constata asta). Fara ca asta sa insemne ca nu mai iubesc sau ca vor sa se desparta. Doar ca… Ei, si aici ne oprim. Doar ca, in esenta, habar n-avem ce se intampla. Exista, sigur, multe posibile explicatii.
Asadar, si nu de putina vreme, psihiatria americana (DSM IV TR – manualul diagnostic si statistic al tulburarilor psihiatrice) s-a gandit sa ii acorde putin spatiu in manualul ei si titlul de tulburare. Criteriile de diagnosticare sunt destul de pertinente. Printre ele se numara si neplacerea provocata “suferindei” de suferinta in cauza. Adica, daca nu vrei sex si asta nu te deranjeaza, esti ok. Daca ai vrea sa vrei… Atunci asta e alta poveste.

Evident, s-au gasit si oameni care sa caute solutii pentru problema asta. Si pentru ca, nu e asa, vorbim despre o problema psihiatrica, printre ei se afla si inventatorul pastilelor Lybrido si Lybridos, mentionate mai sus. Adriaan Tuiten se numeste domnul respectiv, si el o sa se prezinte curand, spune articolul despre care vorbeam, la FDA, pentru aprobari si comercializarea inventiei cu pricina. Numai in America la inceput, deci nu va bucurati prea curand, doamnele mele.
Eu, din rolul meu de terapeut in supervizare (inca), nu-mi pot permite sa vorbesc despre ce trebuie facut sau despre solutii pentru cuplurile monogame timp indelungat. Nu pot nici macar sa va spun ca, din experienta mea, astfel de probleme se rezolva usor. La drept vorbind, exista terapeuti cu infinit mai multa experienta si, sunt sigura, intelepciune, care admit ca nu intotdeauna problemele sexuale din cuplu se datoreaza unor traume neconstientizate sau unei relatii defectuoase cu parintele de sex opus sau altor lucrusoare simpatice si cu iz de magie usor reparabila printr-un ritual, doua.

Ce te faci atunci cand doi oameni se iubesc, se respecta, dar nu mai vor sa faca sex? Nu stiu sa va dau un raspuns si nici nu cred ca ar putea exista unul singur. E o problema complicata, doamnelor si domnilor.

Va pot spune acelasi lucru si din perspectiva mea de femeie (rol in care am ceva mai multa experienta). E complicat si sensibil. In plus, diferentele individuale incurca, daca nu cumva chiar innoada in unele locuri, itele problemei.

Putem gasi directii comune, sunt convinsa. De pilda, se pare ca majoritatii ne plac, in anumite perioade ale ciclului menstrual, barbatii cu trasaturi mai pronuntat masculine (1). Eu sunt prima care sa recunoasca influenta genelor si a pre-programarii dictata de evolutie. Cu toate astea, prescrierea unei pastile cu hormoni imi pare a fi o simplificare absurda. Asa cum bine spune un blogger (2) spre al carui site gasiti link mai jos, i-a intrebat cineva pe barbatii acestor femei (cele care au participat la testarea pastilei magice) ce eforturi au facut pentru a-si atrage/satisface partenerele?

In alta ordine de idei si ca sa incheiem pe un ton mai vesel, ma aflam nu demult in public la o discutie despre,  ati ghicit, terapie de cuplu.  Cineva a sugerat in gluma ca vom ajunge ca la un moment dat, noi, femeile, sa avem un cip implantat direct in creier (unde anume? Nici neurostiintele nu au descoperit exact locul), pe care il vom putea activa apasand pe un buton. Si gata orgasmul. Eh… Dulce naivitate a perspectivei mecanicist-reductioniste!

Intre timp, in alt colt al internetului si ca sa vedeti ca nu e dracul atat de negru, unii se distreaza astfel. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.