Valori şi alegeri – Pentru tine ce contează cu adevărat?

Ţinta cu valori

Alegeri responsabile

Nimeni nu ştie sigur cum facem alegerile pe care le facem. Putem să ne dăm seama de unii factori care ne influenţează deciziile, iar o ştiinţă foarte isteaţă, pe numele ei “behavioral economics”, se ocupă, în parte, cu asta, dar nu putem spune cu exactitate de ce alegem să mâncăm îngheţată de vanilie şi nu de ciocolată, de exemplu. Nu până la un nivel foarte precis. În teorie, însă, atunci când facem orice alegere, atunci când ne implicăm în ceva sau ne excludem prin neparticipare, ei bine, ar fi frumos ca măcar uneori motivul să fie unul intrinsec, să vină din noi, şi nu din exterior, să nu fie tocmai întâmplător. Să fie ceva ce faci fiindcă tu crezi că aşa e cel mai bine în condiţiile date. Cu alte cuvinte, să se sprijine pe un set de valori la care ţii şi să fie o alegere în adevăratul sens al cuvântului, informată, care să implice deliberare, dorinţa de a acţiona (sau nu), intenţie şi înţelegerea consecinţelor, atât cât e omeneşte posibil.

De exemplu, atunci când accept ca o precupeaţă să-mi mai pună un sfert de kilogram de mere în pungă, “ca să facă trei lei”, o fac fiindcă pun preţ pe bunăvoinţă ca valoare după care mă conduc în viaţă şi nu pentru că e mai simplu să spun “da” decât să spun “nu” sau pentru că aş avea nevoie, totuşi, de mai multe mere. La fel, atunci când refuz să fac parte dintr-un proiect care mi-ar aduce o sumă importantă de bani, dar mi-ar fura o felie mare din timp şi n-ar avea legătură cu lucrurile importante pentru mine, refuz fiindcă sunt atentă la ce mă face să mă simt împăcată (valorile mele) şi ştiu din experienţă ce nu mi se potriveşte, ce nu-mi doresc, ce mă face să ajung nemulţumită şi confuză la un moment dat.

Ce înţelegem prin valori?

Valorile sunt direcţii, procese, şi nu scopuri sau acţiuni. Ca să-ţi defineşti valorile trebuie să te uiţi la lucruri abstracte şi nu la cele pe care poţi să pui mâna. O casă reprezintă un scop, bunăstarea financiară e o valoare. O diplomă de master e un scop, cunoaşterea e o valoare. Să pui ştampila pe un buletin de vot poate fi un scop, să îţi asumi responsabilitatea pentru ceea ce ţine de tine în sistemul din care faci parte e o valoare, şi tot aşa.

Valorile sunt idei abstracte care îţi ghidează stabilirea scopurilor şi te ajută să alegi în ce direcţie să acţionezi, în ce comportament să te angajezi, şi tot ele sunt acelea care îţi amintesc că există ceva mai presus de momentul prezent, de “chef” sau de teamă, de dificultăţi în general, orice formă ar lua ele. S-ar putea să mă tem de respingere şi atunci să nu mai invit niciodată pe cineva în oraş, dar asta o să mă facă să fiu foarte nefericit dacă una dintre valorile mele de bază e să am o relaţie de cuplu reuşită. Pe de altă parte, dacă îmi reamintesc constant că îmi doresc o lume mai bună, orice ar însemna asta pentru mine, atunci acţiuni neplăcute şi incomode ca aruncatul gunoiului la coş, şi nu pe jos, de exemplu, devin mai pline de sens şi mai uşor de întreprins.

Care-ţi sunt valorile?

De multe ori, clienţii mei sunt încurcaţi în faţa întrebării “Care sunt principalele tale valori?”. Îmi amintesc de un moment în care eu însămi am constatat cu uimire că, deşi pe undeva, nedefinit, ştiam că există nişte treburi de la care nu vreau să mă abat orice ar fi, n-aş fi putut să le enumăr cursiv, fără să mă poticnesc.

Dacă te-aş întreba chiar acum care sunt valorile tale, ai şti ce să-mi răspunzi? Ştii care sunt liniile directoare ale vieţii tale? Care sunt lucrurile la care ţii mai presus de orice? Care sunt atitudinile care-ţi orientează acţiunile şi pe ce se bazează acestea? Poţi să le numeşti? Avem principii şi valori înnăscute, insuflate, construite, dar nu întotdeauna suntem conştienţi de ele, cu toate că o viaţă bine trăită înseamnă în mare parte o viaţă orientată de şi către valori, lucruri importante, semnificative.

Aşadar, dacă şi pe voi vă interesează să duceţi vieţi împlinite (valorile clare şi asumarea lor responsabilă sunt lucruri care au reputaţia de-a pune serios umărul la treaba asta), vă propun mai jos un exerciţiu care să vă ajute să vă cunoaşteţi mai bine, inspirat din psihoterapia prin acceptare şi angajament – ACT. Dacă vă place, daţi-l mai departe. Dacă vă place foarte mult şi eventual vă ajută, nu vă sfiiţi să-mi spuneţi, în comentarii sau pe mail.

Exerciţiu – ţinta cu valori

Acest exerciţiu ia în considerare patru domenii mari ale vieţii, respectiv munca sau educaţia, timpul liber sau relaxarea, relaţia cu familia şi prietenii şi dezvoltarea personală şi sănătatea. În prima parte a exerciţiului, scrie pentru fiecare dintre cele patru domenii una sau mai multe valori după care te conduci. De exemplu, s-ar putea ca pentru tine să fie important să fii un bun profesionist, să te relaxezi în aer liber, să fii un iubit atent şi să fii responsabil cu propria sănătate. Notează-ţi câteva valori pentru fiecare domeniu, cu grijă ca ele să fie cu adevărat ale tale şi nu ale altcuiva. Întreabă-te ce ar conta cu adevărat dacă nu ţi-ar fi teamă de nimic şi dacă nu te-ar împiedica nimic să-ţi duci planurile la bun sfârşit. Ce fel de persoană ai vrea să fii în fiecare dintre cele patru domenii? Cum ţi-ar plăcea să te considere cei din jur? Ce fel de tată, fiică, angajat sau colaborator ai vrea să fii?

În partea a doua a exerciţiului, notează cu un X pe ţinta de mai jos (sau pe una desenată de tine) cât de aproape sau de departe eşti de a trăi conform valorilor pe care le-ai enumerat în prima parte.

Asta e tot. Ăsta e exerciţiul care sper să vă îndrepte spre propriile valori, să vă ajute să le identificaţi şi să trăiţi, poate, mai aproape de spiritul lor.
Photo by Aaron Hockley

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.