Cui îi foloseşte psihoterapia?

Scară în spirală, psihoterapia
 
 

Cu un oarecare timp în urmă am avut ocazia să întâlnesc pe cineva excepţional, o persoană foarte diferită de toate celelalte pe care le cunoscusem până atunci, un om care a trecut prin nişte evenimente pe care majoritatea dintre noi le-ar considera, privind din afară, imposibil de depăşit. N-am de gând să vă spun povestea folosind cuvinte mari şi goale. E suficient să ştiţi că am lucrat împreună timp de câteva luni, nu foarte multe, şi că la finalul acestei perioade am atins mare parte din scopurile pe care le stabiliserăm la început. Timpul pe care l-am petrecut împreună în cabinet nu mi s-a părut atunci nici mai bine, nici mai prost folosit decât oricare altul, alături de oricare alt client. Ne întâlneam şi lucram, uneori mai cu spor decât alteori.   Schimbarea s-a petrecut cu paşi mărunţi, fiindcă nici nu cred că s-ar fi putut altfel acolo. Această persoană era hotărâtă să schimbe ceva, foarte motivată să nu mai sufere, dornică nu să uite ce i se întâmplase, ci să îşi continue pur şi simplu viaţa, să accepte şi să meargă mai departe. După aceea, la un număr de luni aproape egal cu cel petrecut în terapie, viaţa acestui om excepţional continua să meargă pe un făgaş dorit, nu mai bun sau mai rău decât înainte, dar ales de el şi, atât cât se poate, asumat.  

Cam în aceeaşi perioadă am cunoscut pe cineva care m-a impresionat prin tinereţe şi fragilitate. Motivul pentru care a venit la mine este unul aproape banal, cu care cred că ne confruntăm toţi la un moment dat, dar care în acel moment de vulnerabilitate îi provoca acestui om destul de multă suferinţă. La final mi s-a părut că am construit împreună o plasă de siguranţă care să-i dea suficientă încredere încât să se aventureze mai departe.   Ne-am reîntâlnit după câteva luni şi m-am bucurat să aflu că lucrurile au mers bine în continuare, ba chiar mai bine decât mă aşteptam. Abia atunci mi-a spus câte ceva despre munca pe care o făcea în afara momentelor petrecute cu mine în cabinet. Am aflat despre perseverenţă, despre conştiinciozitate faţă de lucrul nostru împreună şi faţă de propria persoană, despre exerciţiu şi efort.

Succesul psihoterapiei ţine nu în mică parte de implicarea clientului, de munca pe care el e dispus şi capabil să o depună pentru sine. Îmi vine să spun, cu riscul de a-mi agasa, poate, câţiva colegi, că ţine mult mai mult de conştiinciozitatea şi de perseverenţa caracteristice fiecăruia decât de vreo dinamică secretă şi dificil de surprins dintre cei implicaţi. Eu pot să-ţi arăt treptele, dar numai tu poţi să le urci.

Photo by colormeblu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.