Bucurie şi entuziasm în cuplu, măcar din când în când

     Mi-e teamă că am o veste proastă. Sau, în fine, una nu tocmai bună pentru aceea dintre voi care cred că un cuplu fericit e scutit de neînţelegeri şi că, dacă nu ne certăm, o să trăim liniştiţi până la adânci bătrâneţe. Poate aţi auzit despre John şi Julie Gottman, cei doi soţi, psihologi amândoi, care studiază relaţiile de cuplu?

     Ei bine, ei au ajuns la concluzia că nu neînţelegerile, diferenţele dintre parteneri, sunt cele care duc la despărţire, ci felul în care aceştia ştiu să-şi negocieze conflictele şi măsura în care interacţiunile dintre ei sunt mai mult neplăcute decât plăcute. Ce înseamnă asta pentru noi, concret?
     Înseamnă că ne-ar fi mult mai bine seara, acasă, dacă am şti cum să negociem spălatul vaselor, culcatul copilului, programul TV la care să ne uităm sau, în cazul în care astfel de probleme nu vă îngreunează traiul, alesul clubului în care ieşim la dans. Dar negocierea e o aptitudine care se învaţă greu atunci când acela cu care trebuie să negociezi are atâta importanţă în viaţa ta şi poate, în principiu oricând, să-ţi dea peste cap existenţa – citeşte “să-ţi strice seara” – chiar şi fără să vrea, cu o încruntătură sau o vorbă negândită destul. Unde mai pui că unele diferenţe de opinie sunt nerezolvabile şi că e nevoie de un grad mare de înţelegere pentru celălalt ca să poţi să le accepţi şi basta.
     Pe de altă parte, s-ar putea să fie mai simplu să înveţi să lipeşti farfuria aia spartă despre care unii cred că e ca psihicul, deşi, dragii mei, să ştiţi că nu e, şi să te porţi frumos cu partenerul tău ceva mai des decât o făceai înainte.
     Poate nu treceţi pe răboj fiecare zâmbet versus fiecare oală spartă, ca să vă dea musai procentul propus de soţii Gottman, de cinci lucruri bune la unul rău, dar n-ar fi frumos să vă înţelegeţi mai bine? Ba sigur că da. Ca de obicei, eu o să vă spun ce aţi putea să faceţi dacă aţi fi suficient de motivaţi, dar vă rog să aveţi în vedere că depinde numai de voi să puneţi în practică şi să repetaţi paşii de mai jos cât de des e nevoie ca ei să devină obişnuinţă şi să-şi arate utilitatea.
     Exerciţiu

     Odată, demult, acum vreo zece ani şi mai bine, Gable, Reis, Impett şi Asher (2004) au descris patru feluri posibile de răspuns atunci când partenerul ne dă o veste bună despre sine:

  • Răspunsul activ-constructiv – “Ce veste grozavă! Şi pun pariu că lucrurile o să meargă şi mai bine de-acum încolo!”
  • Răspunsul activ-distructiv – “Da, poate că-i bine pentru tine, dar nu uita că nu toţi avem atâta noroc.”
  • Răspunsul pasiv-constructiv – “Foarte frumos, dragă.”
  • Răspunsul pasiv-distructiv – “Azi a sunat mama să mă-ntrebe de ăla micu’.”
 
     Se pare că partenerii fericiţi îşi răspund mai adesea într-un stil activ-constructiv. Şi ce-i de făcut cu informaţia asta? Fii atent la cum îi răspunzi partenerului tău când îţi dă o veste bună, e entuziasmat de ceva, e bucuros, şi încearcă să-i răspunzi activ-constructiv. Pune-i întrebări, bucură-te, entuziasmează-te alături de el sau de ea. Poate că intenţia ta nu e rea atunci când încerci să critici “constructiv” sau să-i atragi atenţia asupra lucrurilor care-ar putea să meargă prost, poate că faci asta din grijă şi din iubire, dar să ştii că nimeni nu se simte iubit, apreciat şi acceptat atunci când e criticat, oricât de în glumă sau de “cu mănuşi” ai face-o. Îţi aminteşti ce spune Sue Johnson despre asta, nu?
     Încearcă să răspunzi activ-constructiv mai des decât în oricare dintre celelalte trei feluri. Nu-i nevoie să exagerezi sau să forţezi nota, să te prefaci, să fii ipocrit, ci doar să te laşi cuprins de entuziasmul celuilalt şi să-i dai şi lui acces la experienţa ta, la bucuria pe care o simţi alături de el sau de ea.
     Ştiu pe cineva căreia i se pare greu de pus în practică exerciţiul de mai sus. Voi ce ziceţi? E greu să te bucuri  mai des pentru reuşitele partenerului tău? E dificil să-ţi controlezi impulsul de-a critica, de-a căuta nod în papură? E greu să fii ceva mai implicat, mai entuziast?
 
Image by Deluxx

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.