Mintea, acest “suflet” al psihologiei moderne

Nu ştim exact cum se întâmplă, însă un lucru este sigur: mintea e un produs al creierului. Baza biologică fără de care nu se poate, începutul (şi sfârşitul) minţii, cel datorită sau în ciuda căruia se formează şi se consolidează obiceiuri, este creierul. El nu e totul, să ne înţelegem, dar e o parte esenţială a discuţiei despre minte, şi, deci, despre psihologie. Mi se pare important să vorbim despre asta în general şi mai ales aici, pe un blog de psihologie şi psihoterapie. O să vă spun imediat de ce.

În realitatea de zi cu zi, în jurul meu cât timp lucrez, majoritatea oamenilor sunt educaţi, inteligenţi, sofisticaţi. Şi ştiţi care e cea mai mare nedumerire a mea în ceea ce-i priveşte? Aproape toţi cred că undeva, în ei sau în jurul lor, există ceva ce numesc „suflet”. Mi-a trebuit ceva vreme ca să înţeleg că „sufletul” e o idee atât de veche şi de generală încât numai rareori se trezeşte câte cineva s-o pună sub lupă din proprie iniţiativă, fără vreun îndemn exterior. Eu însămi am ajuns să-mi dau seama cumva din „lateral” că nu, nu există o mână de ectoplasmă undeva între plămânii sau în spatele frunţii oamenilor, şi asta în timp ce studiam diverse altele. Şi m-a surprins, atunci când rotiţele s-au aliniat şi s-a auzit clic, că atât de multă vreme am considerat de la sine înţeles ceva atât de evident eronat (deodată, pentru mine).

Ce importanţă are sufletul în discuţia despre creier? Etimologic, psihologie înseamnă ştiinţa sufletului. De aici şi până la confuzie e doar un pas mititel. N-aş vrea să-i deziluzionez pe colegii mei mai poeţi şi nici pe clienţii mei potenţiali sau actuali, dar să ştiţi că psihologia modernă nu studiază ceva imaterial şi perpetuu, a cărui existenţă nu poate fi dovedită nicicum, ci mintea, acel ceva imaterial şi măsurabil (chiar dacă nu la fel ca un metru de pânză sau un gram de sare), inexorabil legat de un kilogram şi ceva de ţesut nervos adăpostit în ţeasta ta, a mea şi a tuturor celor cu care ne întâlnim pe lume şi cărora le spunem oameni.

 
Photo credit: © Shannan Muskopf 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.