Cum să-ţi alegi psihoterapeutul

Directii - cum alegi psihoterapeutul

Nu există o metodă „formală” de alegere a psihoterapeutului potrivit şi cred că majoritatea, atunci când alegem ceva despre care nu ştim mare lucru, ne lăsăm influenţaţi de cei care par mai pricepuţi decât noi. Aşadar, dacă sunteţi în situaţia asta, ce-ar fi să vă lăsaţi influenţaţi puţin şi de mine? Am scris pentru cineva o listă scurtă de paşi pe care i-aş face dacă aş vrea să găsesc un terapeut potrivit şi v-o împărtăşesc mai jos, completată. Poate vă foloseşte.

Criterii de alegere a psihoterapeutului

  • În primul rând, înainte să mă întreb cine poate să mă ajute, m-aş informa temeinic legat de dificultatea pe care o întâmpin: cum se numeşte, cât de des întâlnită este, care sunt opţiunile de tratament, care e rata de succes pentru fiecare dintre ele? Chiar şi atunci când problema e o situaţie de viaţă sau o criză existenţială, criteriul de mai sus se aplică.
  • În al doilea rând, dacă unul dintre răspunsurile la întrebarea „care sunt opţiunile de tratament?” ar fi „psihoterapia”, aş căuta un terapeut acreditat, cu formare sau cunoştinţe din acea modalitate de psihoterapie care are suport ştiinţific pentru rezolvarea dificultăţilor pe care le întâmpin. De exemplu, dacă am atacuri de panică probabil că m-aş orienta repede spre un cognitiv-comportamentalist. Ca să aflaţi dacă un terapeut are cunoştinţele şi experienţa necesare, este dreptul vostru să întrebaţi despre asta, în scris, la telefon sau oricum altcumva.
Ca să vă daţi seama dacă o metodă de terapie are rezultate demonstrabile într-o anume problemă, puteţi consulta una dintre listele cu terapii bazate pe dovezi empirice (de exemplu, aici) sau puteţi căuta direct „terapia x pentru problema y, susţinere ştiinţifică”, eventual într-o limbă de circulaţie internaţională. Recunosc că e un proces destul de dificil şi pentru cunoscători, să le zicem. De aceea o să aveţi la finalul articolului câteva link-uri spre site-uri care v-ar putea ajuta să vă lămuriţi despre ce e vorba.
Aveţi însă în vedere că există specialişti (şi studii) care susţin că metoda de intervenţie nu contează decât foarte puţin pentru eficienţa psihoterapiei şi că mai importantă e relaţia pe care o ai cu terapeutul, măsura în care tu şi cu el sau ea rezonaţi, nivelul de implicare şi încredere al amândurora în proces. Un fel de efect placebo, dacă vreţi, deşi e extraordinar de dificil să-ţi dai seama cât din rezultat se datorează tratamentului şi cât efectului placebo, atunci când tratamentul şi cel care-l administrează sunt greu de despărţit din motivul obiectiv că se află într-o singură minte. E un subiect larg, în care n-am să intru acum, dar mi-am făcut datoria şi v-am spus despre el. Dacă aveţi nevoie de detalii, ele sunt uşor de găsit, dar nu sunt foarte simplu de înţeles, din păcate.
  • În al treilea rând, mergând pe ideea de mai sus, aş programa o şedinţă de evaluare, pregătită fiind cu o listă de întrebări relevante pentru mine şi pentru dificultatea mea. În timpul acestei şedinţe aş fi atentă şi la cât de bine mă simt în prezenţa terapeutului, întrebându-mă din când în când: mă simt înţeleasă? mă simt ascultată? mă simt respectată? mi se pare competentă persoana din faţa mea? am sau aş putea să am încredere în ea?
  • În ultimul rând aş încerca să-mi dau seama dacă terapeutul pe care-l am în faţă e suficient de bun ca să mă ajute să depăşesc dificultatea pe care o întâmpin, dar nu neapărat perfect. Cu alte cuvinte, aş fi atentă la aşteptările pe care le am de la terapeutul meu, la cât de acordate la realitate sunt ele, cât de uşor de îndeplinit, apoi, eventual, aş încerca să le adaptez situaţiei.
Asta a fost lista mea, la care vă invit să adăugaţi propriile sugestii. Dacă vreţi să citiţi şi alte articole despre psihoterapie, am scris aici despre cui îi foloseşte ea şi aici despre relaţia dintre mine şi clienţi.
Câteva resurse în ordine aleatorie:
1. http://www.abct.org/Home/
2. http://www.ebbp.org/skillsBasedResources.html
3.https://www.mentalhelp.net/articles/psychotherapy-evidence-based-treatments-for-major-depression/
4. http://www.apa.org/pubs/books/4318033.aspx
5.https://www.sciencebasedmedicine.org/psychology-and-psychotherapy-how-much-is-evidence-based/
6. http://www.apa.org/practice/resources/evidence/evidence-based-statement.pdf
Photo by Lori Greig

 

One Comment

  1. Pingback: De ce să mergi la psiholog? | Dar vai!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.